Preem eller Parisavtalet?

Greta Thunberg
3 min readSep 6, 2020

I helgen har vi protesterat på flera platser i Sverige mot utbyggnaden av #Preemraff i Lysekil. Om regeringen beslutar att godkänna utbyggnaden så ger Sverige i praktiken upp möjligheten att leva upp till Parisavtalet. Att (som många verkar tro är ett realistiskt alternativ) minska andra utsläpp för att ”kompensera” för detta är en omöjlighet eftersom ALLA våra utsläpp omedelbart måste påbörja en snabb minskning till noll och sen direkt till minus med teknik som inte finns tillgänglig idag. Precis som fantasin att framtida tekniker skulle kunna göra utsläppen ogjorda. Som jag sa i mitt sommarprat så har jag själv besökt några av de största testanläggningarna i världen för så kallad Carbon Capture and Storage och inte ens de själva menar att den tekniken kommer finnas tillgänglig i den skala som krävs och inom den oerhört korta tidsram vi har på oss. Inte ens om precis allt gick deras väg och de fick obegränsat med resurser…

Forskning från universiteten i Uppsala och Manchester säger att om Sverige ska nå Parisavtalets mål så krävs årliga utsläppsminskningar på mellan 12–15% med start 2020.

Man kan självklart säga väldigt mycket om Preems utbyggnad men egentligen handlar det bara om det här:

Sverige har undertecknat Parisavtalet och därmed förpliktigat oss att vi ska begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2°C med siktet på 1,5°C. Där står också att vi i den rikare delen av världen ska gå före och ta hänsyn till rättviseaspekten. Det avtalet tog decennier av forskning och diplomati att ta fram. Ska vi ha en liten, liten så chans är det Parisavtalet som gäller. Ska vi ha en liten, liten chans så det är här och nu idag som gäller. Och det är vår moraliska skyldighet att alltid göra allt vi möjligtvis kan.

Trots att det här inte är en hemlighet och trots att det här — enligt demokratins grundprincip — borde vara allmän kännedom så är det väldigt, väldigt få som känner till Parisavtalets innehåll och innebörd.

Och allt prat om att ”vi är för många”, ”vi är för få” eller ”vi är mycket bättre på att framställa något vi måste sluta framställa än andra länder” ska ses som precis vad är: ytterligare en av otaliga kampanjer för att förhindra förändringar av dagens nuvarande system.

Vi var inte många på Mynttorget idag som demonstrerade mot det här. Och eftersom vårt samhälle fortfarande ignorerar och förnekar klimatkrisen så finns det självklart ingen som helst opinion.

Inget kommer stoppa regeringen från att godkänna utbyggnaden. Medvetenheten och krisinsikten existerar inte. Över trettio år av forskning och information har inte nått fram till allmänheten.

Men. Beslutet kommer de ansvariga att få leva med. För alltid.

Jag hoppas därför att regeringen tar sitt förnuft till fånga, gör det de förpliktigat sig att göra och fattar det enda moraliskt rätta beslutet. Om inte för sig själva, så åtminstone för sina barn och barnbarns skull.

Greta Thunberg, klimataktivist

PS Vill också fötydliga att det inte står någonstans i Parisavtalet att Sverige är exkluderat från att minska vissa utsläpp av koldioxid för att ett stort antal lobbyister påstår att vi är “bättre än andra länder på att tillverka petroleum.”

Debatten om utbyggnaden av Preemraff är som den globala klimatdebatten i miniatyr. Ingen är beredd att ta ansvar. Ingen lyssnar på forskningen. Ingen inser betydelsen av Parisavtalet. Och ingen nämner hur lite tid vi faktiskt har på oss.

foto: Greenpeace Sverige

--

--

Greta Thunberg

Climate and environmental activist with Asperger’s Born at 375ppm #ClimateStrike #FridaysForFuture #SchoolStrike4Climate #FaceTheClimateEmergency